Volendam omarmt talentvolle topsporters richting OS

Dankzij de Stichting Ringen om Volendam en het bedrijfsleven in de gemeente zijn de talentvolle topsporters Luc Kroon(zwemmen), Sanna Veerman (turnen), Jessica Schilder (kogelstoten) en Marnix Kolkman (polsstok hoogspringen) in staat om zich optimaal voor te bereiken op grote nationale en internationale wedstrijden. De Olympische Spelen als einddoel wordt hier zeker niet uitgesloten. Het is de bedoeling dat meerdere potentiële talenten uit Edam-Volendam (waartoe uiteraard ook Zeevang behoort)ook gaan profiteren van de door de stichting beschikbaar gestelde faciliteiten.Faciliteiten die op dit moment door een 14-tal bedrijven worden bekostigd.

V.l.n.r. Eddy Bank, Jaap de Groot en Johan de Wit | Foto’s: aangeleverd

Volendam omarmt talentvolle topsporters richting OS

Luc Kroon (16) is de eerste die heeft kunnen profiteren van de steun van de stichting. Het zwemtalent behoort tot een select groepje toptalenten van de Koninklijke Nederlands Zwem Bond (KNZB) onder de naam TEAM2024. Dankzij Ringen om Volendam (en dus alle sponsors) wordt hij in staat gesteld om tot en met de Olympische Spelen in 2020 in het Japanse Tokyo in een eigen appartement in Amsterdam te wonen.

“Dat scheelt hem uren per dag aan reistijd”, aldus Jack Schilder, secretaris van de stichting. “Het is dichtbij het zwembad en dichtbij zijn school. Zo krijgt Luc de nachtrust die hij nodig heeft om zich optimaal voor te bereiden.”

Sanna Veerman

De volgende jeugdige topsporter die gaat profiteren is turnster Sanna Veerman (16). Zij is sinds vorig jaar lid van het Nederlands team met onder anderen Olympisch kampioen Sanna Wevers en Eythora Thorsdottir. Veerman maakt als relatieve nieuwkomer zeker kans op deelname aande Spelen van Tokyo. Schilder: “Sanna krijgt binnenkort een balk met Olympische afmetingen. Die wijkt af van de balken op het niveau van de Europese- en Wereld Kampioenschappen. Op die manier kan Sanna zich voor honderd procent voorbereiden. Jessica Schilder en Marnix Kolkman volgen daarna.”

Ringen om Volendam is vorig jaar op initiatief van ex-top handballer Dirk Tuip opgericht. “In de geschiedenis van de Spelen is dat nog maar één keer gebeurd met de deelname van turnster Carla Braan aan de Spelen van 1976 in Montreal. Door de toptalenten te ondersteunen hopen we dat naast deze vier in onze gemeente nog meer als rolmodellen wordt gezien. Zo wordt de jeugd op een rake wijze geïnspireerd”, aldus Tuip.

Steun in de rug

Over de geweldige steun door de sponsors zegt Jack Schilder: “Het laat onomwonden zien dat het bedrijfsleven de topsport een warm hart toedraagt.Het gebeurt al bij FC Volendam en de handbalvereniging, maar dan hebben we het over professionele sporters. Degenen die wij steunen zijn stuk-voor-stuk mensen die volop potentie hebben om de top-10 van de wereldtop te bereiken en die een steun in de rug goed kunnen gebruiken.”

De bedrijven die Ringen voor Volendam momenteel steunen zijn KBK Bouwgroep, Podobrace, Volare, Mercuur Bouw, KIVO, Riunderkamp, Studio Web, Paviljoen Smit-Bokkum, De Dijk Eten en Drinken, JLD International, HSB, Nick & Simon, Hein Koning administratie en Rijvo.

Tot in lengte van jaren

De stichting gaat ervan uit dat ze tot in lengte van jaren kan voortbestaan. Jack Schilder:“We zijn nog maar kort bezig en hebben al zoveel steun vanuit het bedrijfsleven, dat we ons niet kunnen voorstellen dat dit initiatief een vroege dood gaat sterven. We denken daarom aan in een grote behoefte te voorzien.”

Topsporters die zich hierin herkennen kunnen een aanvraag bij Stichting Ringen om Volendam indienen. Deze wordt vervolgens door een commissie van topsportadviseurs beoordeeld. Dit zijn journalist (en ex-Telesport hoofdredacteur) Jaap de Groot, schaatscoach Johan de Wit en tennistrainer Eddy Bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *