VISIT Beemster wil Beemster beter op de kaart zetten in jubileumjaar

Daniëlle Woudstra is nu een jaar voorzitter van ‘VisitBeemster’. Dat is de merknaam van de Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed (SPBW), welke naam twee jaar geleden is onthuld om de Beemster beter op de kaart te zetten en meer bezoekers te trekken naar dit unieke gebied van wonen en werken onder zeeniveau, de rechte wegen met bomenrijen, stoere stolpboerderijen en grazige weiden. “We willen meer bezoekers halen en gaan daarbij voor kwaliteit boven kwantiteit, voor mensen die langer willen verblijven en die de Beemster willen leren kennen en beleven,” zegt Daniëlle.Dit jaar is de droogmakerij De Beemster 20 jaar Werelderfgoed. Reden voor een jaar feestelijkheden.

v.l.n.r. Henkjan van Meer, Daniëlle Woudstra, Mies Démoed, Carol Westrik en Jan slot | Foto: Han Giskes

DANIELLE WOUDSTRA: ”WE GAAN VOOR KWALITEIT EN DE JUISTE BALANS…”

VISIT Beemster wil Beemster beter op de kaart zetten in jubileumjaar

De juiste balans vinden in de Beemster tussen cultuur,economie en toerisme. Daar gaat het volgens de voorzitter om. “De Beemster staat bekend om de kwaliteit, wat betreft karakter, natuurschoon, maar ook met prachtige bedrijven, zoals Beemster Kaas en Eerlijk & Heerlijk. We hebben hier geweldige mogelijkheden,” merkt ze op. Toen bleek dat er een vacature in het bestuur was, reageerde Daniëlle. Later kwam ook de functie van voorzitter vacant. “Het gaat goed met Visit Beemster en ik krijg hier veel energie van,”aldus de voorzitter. Het bestuur bestaat uit vijf mensen. Belangrijk is volgens de voorzitter ook dat steeds meer mensen als vrijwilliger willen meehelpen.

Meer overnachtingen

Op 1 december 1999 kreeg de ruim 400 jaar geleden gerealiseerde droogmakerij De Beemster de status van Werelderfgoed. Reden om dit hele jaar feest te vieren en dit bijzondere feit onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Daniëlle Woudstra: “De bezoeker gaat ons jubileumlogo het hele jaar terugzien, overal waar ze komen om evenementen te bezoeken.” Hoewel het bij een openbaar gebied als de Beemster moeilijk meetbaar is of het toerisme toeneemt, zijn de signalen positief. Woudstra: “Het aantal overnachtingen neemt toe. De bezettingsgraad van de overnachtingen in hotels en B&B is heel goed.” Visit Beemster is een initiatief van diverse instellingen, organisaties, de gemeente het Hoogheemraadschap,plattelandsverenigingen, culturele instellingen en ondernemersvereniging Beemster Ondernemer. Inmiddels zijn ook vijftien ‘BeemSterren’ ontwikkeld. Dat zijn vijftien bedrijven waar bezoekers langs kunnen gaan, van harte welkom zijnen o.a. een kop koffie kunnen drinken.

Elektrische auto’s

Met Renault Nederland is een uniek deal gesloten, waardoor eind maart, begin april zeven Renault Twizy’s (elektrische auto’s) worden geleverd (introductie zaterdag 30 maart), waar twee personen achter elkaar zittend met maximaal 60 km per uur door de Beemster kunnen rijden. Bezoekers,die niet op de fiets het werelderfgoed willen of kunnen verkennen, hebben zo ook de mogelijkheid het hele gebied verkennen. Er zijn speciale routes voor samengesteld. Veel Beemster ondernemers hebben ook in dit project geïnvesteerd.Het bedrijf Eipi Belettering uit Purmerend heeft de auto’s van mooie stickers voorzien.

VISIT Beemster Light Festival

Onlangs zijn de buurtverenigingen uitgenodigd om mee te denken en te praten over producten en arrangementen voor de toekomst. In april komen ook de ondernemers weer aan bod. Op zondag 1 december a.s. is het hoogtepunt van de feestelijkheden met het festival Visit Beemster Light, te beginnen met een officieel moment met de burgemeester, waarna met een druk op de knop de hele Beemster wordt verlicht.

Het team VISIT Beemster staat op bovenstaande foto bij de nieuwe exhibit van Werelderfgoed NL over de tien werelderfgoederen in Nederland. Deze exhibit is bij alle tien werelderfgoederen te bekijken. In De Beemster staat het in het gemeentehuis van Beemster.

www.visitbeemster.nl

Info: www.werelderfgoed.nl/nl/nieuws/lancering-exhibit-stichting-werelderfgoed-nederland-op-fiets-en-wandelbeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *