Tom’s modelauto’s importeert en levert over de hele wereld

Rond dit jaargetijde in 1992 begon Tom van der Scheun zijn winkeltje in modelauto’s in Midden-Beemster. Zijn klanten waren vooral particuliere verzamelaars. Tom van der Scheun besloot zelf te gaan importeren vanuit de Verenigde Staten en China. Dat liep goed, zo goed dat na een jaar of tien het winkeltje te klein werd en de eerste in een reeks verhuizingen nodig was. Volgen jaar is zelfs een verhuizing nodig naar het huidige pand van Caravancentrum Waterland aan de Voltastraat in Purmerend. 

Tom van der Scheun | Foto: Han Giskes

TOM VAN DER SCHEUN GAAT VERHUIZEN NAAR PAND CARAVANCENTRUM WATERLAND

Tom’s modelauto’s importeert en levert over de hele wereld

De nieuwe locatie werd gevonden op bedrijventerrein Baanstee-Oost in Purmerend. Na een jaar kocht Van der Scheun het pand van zijn buurman erbij, maar na de overname van een groothandel in 2007 werd ook de ruimte aan Signaal te krap. In 2008 kwam er een splitsing in de particuliere markt en de Business-to-Business markt; deze laatste nam een steeds groter aandeel in. Aansluitend volgde de verhuizing naar de Ampèrestraat op bedrijventerrein Baanstee-West in Purmerend. “We hadden hier meer opslagruimte, maar ook ruimte voor een showroom, want mensen willen toch graag zelf rondkijken,” vertelt Van der Scheun. “Buitenlandse klanten op doorreis komen vanaf Schiphol vaak even naar de showroom. Schiphol-Purmerend is maar een half uurtje met de trein.”

Afmetingen moeten kloppen

De verhouding particulier – B2B is inmiddels 5 à 10 – 90%. In  2013 nam Tom van der Scheun een van de grootste importeurs in de Verenigde Staten over: Greenlight LLC. Vanaf 2015 is hij ook dealer van AT collections, die landbouw- en grondverzetmodellen op schaal 1 op 32 maakt; trekkers, constructiemodellen en bijbehorende poppetjes. Van der Scheun werkt hiervoor samen met een ontwerper die op de computer alle schaalmodellen vorm geeft. “Alle afmetingen moeten kloppen aan de modellen, anders keurt ‘de echte fabrikant’ ze af.” Tom’s werkt ook in opdracht voor bijvoorbeeld souvenirwinkels op Schiphol en in Volendam. “Auto’s met ‘I Love’ erop en VW-busjes met tulpen zijn heel geliefd bij toeristen,” vertelt hij. Van der Scheun krijgt ook vaak vragen van mensen die op zoek zijn naar een speciaal model, bijvoorbeeld de auto waar opa vroeger in reed. Zeker 6 op de 10 particulieren komen met een dergelijke vraag. 

Autoclubs uitnodigen

Binnenkort staat de volgende verhuizing gepland. Nu naar de Voltastraat, de huidige locatie van Caravancentrum Waterland. Op 1 maart is de sleuteloverdracht en Tom van der Scheun wil vóór de zomervakantie, eind juni, verhuizen. De eerste week van juli wil hij openen. Er moet nog wel het een en ander gebeuren aan het dertig jaar oude pand. Er komen zonnepanelen, het dak wordt vernieuwd en alles krijgt een likje verf. Waar Van der Scheun vooral naar uitkijkt is de ruimte die hij krijgt voor een mooie grote showroom en ook de parkeerruimte op eigen terrein. “Ik wil graag autoclubs uitnodigen. We hebben al eens de Ferrari club gehad en het lijkt me leuk om deze clubs onze showroom te laten zien. Ik wil er dan wel een programma omheen maken. Waar ik ook naartoe wil is particulieren de ruimte geven om in een eigen vitrine hun modellen te koop aan te laten bieden. Dat geeft ook wat meer reuring in het bedrijf. Maar zelf blijf ik ook verzamelingen aankopen. Ik heb er nu een binnen waarvan de oudste modellen uit 1952 stammen. Er zaten modellen bij die de musea van de betreffende merken niet eens in de collectie hadden.”

Samenwerking

Ondernemer als hij is, zoekt Tom van der Scheun ook naar samenwerking met andere bedrijven. “Wat wij veel doen is pakketten ontvangen en versturen. Dat zouden we ook voor andere ondernemers kunnen doen. Als je bedenkt dat alles rond het verzenden van pakketten duur is: de inpakmachines, de sofware, dan is zo’n samenwerking niet zo gek. Maar die samenwerking moet wel een beetje binnen onze doelgroepen passen,”aldus de eigenaar. Met de aanstaande verhuizing hoopt Tom van der Scheun weer klaar te zijn voor de komende tien jaar.

www.toms.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *