Stefanie en Henk Schulte zetten boekhandel Het Leesteken per 1 juli officieel voort

Leg 100 Purmerenders de naam Het Leesteken voor en 99 van hen zegt zonder aarzelen: “Dat is de naam van de boekwinkel aan de Zuidersteeg”. Is dat gek? Nee, maar wel als je beseft dat Het Leesteken pas in 2012 officieel de deuren opende. Anders gezegd: in nog geen 7 jaar tijd is de boekwinkel uitgegroeid tot een begrip -misschien wel instituut- in Purmerend en wijde omgeving. Een knap staaltje ondernemersgeest van Wouter van Waardt en zijn team.

Stefanie en Henk Schulte gaan met een gerust gevoel de toekomst in. Tot tevredenheid van Wouter van Waardt (l). | Foto: Els Broers

WOUTER VAN WAARDT DRAAGT BOEKHANDEL MET EEN GERUST HART OVER

Stefanie en Henk Schulte zetten boekhandel Het Leesteken per 1 juli officieel voort

En dan te bedenken dat diezelfde Van Waardt helemaal niet uit het meest verfijnde boekenhout is gesneden. Natuurlijk bezat hij de benodigde basics van het boekenvak; hij was nieuwsgierig, las veel en was bovenmatig geïnteresseerd in auteurs en hun doen en laten. Maar dat de financieel specialist, hij werkte jaren in de accountancy, ooit een boekwinkel zou starten, heeft hemzelf misschien nog wel het meest verbaasd. Nu, bijna 7 jaar na dato, laat ondernemer Van Waardt Het Leesteken achter zich en heeft hij in Stefanie en Henk Schulte ambitieuze en ideale opvolgers gevonden.

De relatief prille geschiedenis van Het Leesteken, de gespecialiseerde boekwinkel van Purmerend, leest als een jongensboek. Mooie inleiding en een sterk verhaal waarin loyaliteit, betrokkenheid en ondernemersgeest samen optrekken. Deel 2, met als titel ‘De Toekomst’,  kan zonder problemen worden geschreven door Stefanie en Henk Schulte. Want dat ze het door Wouter van Waardt stevig gelegde fundament naadloos voortzetten en waar mogelijk uitbreiden, staat nu al wel vast.

In het voorjaar van 2012 werd het faillissement van Boekeneiland uitgesproken. Dat frustreerde de bij deze boekhandel werkzame José Ferdinandus, een autoriteit op boekengebied, dusdanig dat ze naarstig op zoek ging naar iemand die kon helpen om Purmerend toch vooral een boekwinkel te laten behouden. Haar zoektocht leverde aanvankelijk niets op. Vele gesprekken met mensen volgden, maar telkens liep het mis. Totdat Ferdinandus, die overigens vorig jaar met pensioen is gegaan, tot de conclusie kwam dat ze een ondernemer nodig had om de boel vlot te trekken.Op de achtergrond werd ze volop gesteund door de talrijke mails van verontruste klanten, die het ook zo erg vonden. Er werd door 150 betrokken klanten zelfs een bijdrage toegezegd na een crowdfunding-actie.
 

Wouter van Waardt nu: “Ik was in die periode zeg maar in between jobs, dacht stevig na over een nieuw doel in mijn leven en werd getroffen door het verhaal van José. En aangezien ik in de gelukkige omstandigheid was om te investeren, besloot ik in te stappen. Het belangrijkste was echter dat ook ik het doodzonde vond als Purmerend geen specifieke  gespecialiseerde boekwinkel meer zou hebben. Zonder boekwinkel heeft een stad immers geen hart.”

Destijds werd de afspraak gemaakt dat gedurende een periode van drie jaar zou worden geprobeerd om de nieuwe boekwinkel, Het Leesteken,rendabel te krijgen en te houden. Van Waardt: “Alles moest geregeld worden, al hoefde ik me gelukkig geen zorgen te maken over de inhoudelijke boekenkennis,want die was in goede handen bij José en de andere medewerksters. Vanaf het begin hebben we ook gevonden dat de winkel van en voor de klanten is. Dat blijft ook zo! Elk jaar komt kwam de groep crowdfunders bijeen. Tijdens het 5-jarig bestaan in 2017 hebben we ze Het Leestekenboek kunnen geven. Het was en is immers ook mede hun verdienste dat we bestaan.”

“Dit doe je niet zomaar. Dit heeft direct te maken met loyaliteit naar de klanten en de medewerkers toe. Daarom moeten we er alles aandoen om Het Leesteken te blijven koesteren, om continuïteit na te streven. Dit mag nooit verloren gaan”, meent Wouter van Waard uit de grond van zijn hart.

Dat is koren op de molen van Stefanie en Henk Schulte. Zij zetten Het Leesteken vanaf 1 juli aanstaande officieel voort. Tot grote vreugde van Wouter van Waardt. Stefanie werkt sinds 2015 in de winkel en is de huidige bedrijfsleider.Haar partner Henk is sinds november 2018 te vinden in de boekwinkel die door veel(vaste) klanten wordt gezien en gebruikt als pleisterplaats. Beiden komen van oorsprong uit de marketing- en reclamewereld. Stefanie bekent met het grootste gemak dat ze haar hart definitief heeft verpand aan Het Leesteken. Passie speelt een grote rol en als mijn hart zegt doen, dan ga ik er ook voor. Dat Henk en ik het straks samen gaan doen, maakt het allemaal nog veel mooier. Dat kan nu ook, want onze kinderen zijn op een leeftijd dat ze hun eigen gang gaan”,zegt ze. Saillant detail is dat zij ruim drie vier jaar geleden spontaan bij de boekwinkel naar binnen liep en de vraag stelde “of ze wellicht iemand nodig hadden.”

“Ik vind het geweldig maar ook best spannend”, aldus Henk. En:“Dit is een moeilijke markt, maar zeker een heel uitdagende. Een boek is een mooi product en het is nog leuker om mensen op het spoor van een bepaald boekte zetten. Wij houden van het culturele leven en lezen veel. Ik vind het geweldig om me de komende tijd nog meer te verdiepen in de brede en interessante wereld van de boeken, auteurs en uitgevers.”

Ideeën voor de toekomst hebben de Schulte’s voldoende. Met inbegrip van de  huidige USP’s, zoals de regelmatige boekbesprekingen en presentaties van schrijvers in de winkel, de samenwerkingsverbanden met De Harmonie in Edam, Bibliotheek Waterland en theater De Purmaryn, hebben ze best nog wel wat wensen. “Maar het is geenszins de bedoeling om een revolutie tot stand te brengen. We vatten dit samen onder de noemer evolutie. Lijkt me ook gezond”, vindt Stefanie.

Grip op Belangstelling van de Purmerendse boekenliefhebber krijgen en houden is de doelstelling van beiden. Stefanie:“Die uitdaging gaan we vol aan. We willen iedereen bereiken, in de winkel, op scholen en thuis. Alle doelgroepen moeten zich welkom voelen. De drempel moet laag zijn. Verder groeien en over enkele jaren nog steviger in onze schoenen staan, dat is ons doel.”

Het Leesteken over 10 jaar een niet meer weg te denken cultureel instituut! Met Stefanie en Henk Schulte als onbetwiste roergangers.En Wouter van Waardt, die ongetwijfeld meer dan eens in de winkel te vinden zal zijn, die goedkeurend terugkijkt en tevreden concludeert dat het cirkeltje mooi rond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *