Speciale prijs ‘De Vijzel’ uitgereikt aan Beemster pionier…

Ondernemer Jan Jonk (80) heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de ondernemersvereniging Beemster Ondernemer (BO) op 7 januari jl. de pioniersprijs ‘De Vijzel’ gewonnen.Deze prijs wordt bij hoge uitzondering uitgereikt aan een pionier van de Beemster, die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt. Zowel binnen het eigen bedrijf of omgeving als inde Beemster gemeenschap.

Jan en Mary Jonk en Bart Tishauser | Foto: Rolf Rijken

AOV BEEMSTER ONDERNEMER ZET JAN JONK IN HET ZONNETJE

Speciale prijs ‘De Vijzel’ uitgereikt aan Beemster pionier…

De prijs is bestemd voor een pionier die bovendien innovatief is, zich nationaal en internationaal weet te manifesteren, en die maar al te goed begrijpt dat samenwerking vaak de sleutel tot succes is. Denk bij het horen van het woord vijzel aan de poldermolen. De vijzel brengt het water van laag naar hoog. Om in aanmerking te komen voor ‘De Vijzel’ moet deze Beemsterling werkelijk opvallen,ruimschoots boven het maaiveld durven uitsteken, en in sociaal-maatschappelijk opzicht van grote betekenis zijn. Jan Jonk is volgens de jury een echte en zeer betrokken Beemsterling. Hij heeft altijd in de Beemster gewoond vanaf zijn geboorte in 1938. Jonk was altijd maatschappelijk zeer betrokken, o.a. bij sponsoring van sportverenigingen, ouderenvervoer, jeugdkoor, Nederlands Kindertheater (NKT) ende katholieke kerk.

Grote ondernemersgeest

Jonk heeft in zijn jeugd een aantal jaren gewerkt bij autobedrijf Joh de Vries en werd al in 1960 zelfstandig ondernemer. Hij was toen 22 jaar en had niets, behalve een zeer grote ondernemersgeest. 

Jan Jonk is bij het grote publiek vooral bekend geraakt als directeur-eigenaar van het voormalige vervoersbedrijf Jonk Cars uit Zuidoostbeemster (busjes voor personenvervoer) en zijn autobedrijf Car Plaza, met meerdere merken onder één dak (destijds zeer vooruitstrevend!). Voorzitter Bart Tishauser van Beemster Ondernemer: “Jan en zijn broers hebben met slimheid en keihard werken een fantastisch bedrijf opgezet, met op enig moment zelfs 1200 medewerkers. Jonk geeft ook nu nog veel ondersteuning aan maatschappelijke doelen.” Kenmerkend voor Jonk is zijn uitspraak: “Het gaat niet om het kooitje, maar om het vogeltje”. Opvallend is ook dat Jan Jonk al 50 jaar met dezelfde secretaresse werkt.

Duurzaamheid

Jan Jonk was destijds super trots op zijn eerste contract met de Hoogovens in de jaren 60 om personeel te rijden naar en van de Hoogovens met de HortSik (de Fiat busjes voor personenvervoer). Hij besloot de Fiat busjes te laten rijden op gas, de HortSik was daaraan goed te herkennen met de gastankjes op het dak. Met duurzaamheid was hij dus zijn tijd ver vooruit.Opvallend was dat Jan Jonk zelf gemiddeld zo’n 15 jaar met een auto reed, tegen de wil van de importeur in, die vond dat je na twee tot drie jaar een nieuwe auto moet nemen. Op enig moment voorzag hij 1200 man personeel van een inkomen. Hij exploiteerde vele autobedrijven door heel Noord-Holland. Hij verzorgde al het ‘speciaal personenvervoer’ voor 75% van geheel Nederland, Jonk Cars genaamd (ook bekend toen als de HortSik busjes).

Geen ‘nee’ accepteren

Jan Jonk is altijd een betrokken ondernemer geweest. Hij kwam bijvoorbeeld bijna altijd binnen via de werkplaats, i.p.v. via de voordeur en maakte daar een praatje met monteurs die hem op hun beurt op de hoogte brachten van de techniek. Zo schoon het altijd was in de werkplaats, wist hij toch nog prulletjes van de vloer te rapen of zo nodig nog even de bezem te pakken om het laatste op te vegen. Soms gebeurde het wel eens dat iedere verkoper in de showroom druk was met verkopen van een auto, inclusief Jan Jonk in de vroegere jaren. Zo kon het gebeuren dat er mensen in de showroom rondkeken, niet direct werden aangesproken en daardoor weer naar buiten liepen. Jan Jonk zag dat en rende uit zijn eigen gesprek vandaan om die weggelopen mensen terug in de showroom te halen en hen toch nog een auto wist te verkopen. Hij accepteerde geen ‘nee’.

Eigen langetermijnvisie

Jan Jonk had ook hoge eisen op het gebied van communicatie. De telefoon moest na twee keer overgaan worden opgenomen. Hij was uiterst zorgvuldig met post,haalde de post zelf op om 6.00 uur en zorgde persoonlijk dat alle poststukken bij de juiste mensen binnen het bedrijf terecht kwamen. Hij had een geheel eigen visie en werkwijze, zozeer dat importeurs geen raad met hem wisten of zelfs dat importeurs bij hem kwamen voor raad.

Bescheiden en dankbaar

Voor ondernemer Jan Jonk was de prijs een volslagen verrassing, hoewel hij het wel opmerkelijk vond dat zijn schoondochter ‘hem wel even zou komen ophalen’ om naar de BO nieuwjaarsreceptie te gaan, waarbij hij ook de raad kreeg om een net jasje aan te trekken. Jan Jonk reageerde bescheiden en dankbaar op zijn prijs: “Dit is mijn leven geweest, meer niet. Als zoon van een kruidenier kreeg ik van mijn vader mee: ‘Wat je ook doet, maak er iets van’. Ik heb veel te danken aan mijn familie en aan alle mensen die hebben meegewerkt en ik kijk met veel plezier terug op deze periode.”

Vol energie

Ook op zijn 80e levensjaar is Jan Jonk nog vol energie. Hij is bijvoorbeeld nog steeds bezig met adviezen verstrekken aan jonge ondernemers, het voortzetten van goede doelen in de nabije omgeving en met de ontwikkeling van woningen voor mensen met een verstandelijk beperking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *