Ruud Roos wijkagent bedrijven terreinen Baanstee en De Koog

Signaleren, adviseren, preventie en eerste aanspreekpunt voor de politie: zo vat Ruud Roos zijn werk samen als wijkagent van de bedrijventerreinen De Koog en Baanstee in Purmerend. Een flink werkgebied dat hij liefst op de fiets doorkruist om zo dicht mogelijk bij de omgeving en de mensen te zijn en zijn taak optimaal te kunnen uitvoeren.

Wijkagent Ruud Roos | Foto: Han Giskes

‘‘KORTE LIJNEN MET DE POLITIE WORDEN ENORM GEWAARDEERD…”

Ruud Roos wijkagent bedrijven terreinen Baanstee en De Koog

Sinds hij van start ging in deze functie in april 2017, na een lange carrière bij de politie als rechercheur en wijkagent, heeft hij de panden en ondernemers aardig in kaart. Sterker nog: hij zit er bovenop, samen met zijn ketenpartners, en die aanpak werpt vruchten af. Het aantal inbraken is sinds 2016 aanzienlijk gedaald. De wijkagent wordt geacht de ogen en oren te zijn van de wijk. Een vooruitgeschoven post van de politie in direct contact met bewoners en ondernemers. Voor de ondernemers betekent dit korte lijnen in geval van overlast of criminaliteit, want Roos is snel ter plaatse en neemt ter plekke de aangifte op. Maar liever voorkomt hij dit alles, en ziet hij zijn signaalfunctie als bepalend. Zijn rechercheursantenne staat altijd aan. “Wanneer ik een bedrijf of pand tref waarvan ik denk; dat is niet in de haak, dan ga ik op onderzoek uit,” licht hij toe. “En als de deur open staat stap ik naar binnen voor een praatje. Je probeert het kaf van het koren te scheiden. Gelukkig is er niet veel kaf, de bedrijven hier zijn van hardwerkende ondernemers die graag een veilige omgeving hebben en ook zelf de boel goed in de gaten houden. Ik spoor mensen dan ook wel aan om wat meer achterdochtig te zijn. Er is veel sociale controle en men investeert zelf veel in camera’s en alarm. Dit alles loont: in 2016 waren er nog 27 inbraken, vorig jaar tien en dit jaar tot november veertien.”

Regierol

“Diefstal zie je met name bij autobedrijven,” vervolgt hij, “zeker tijdens de bandenwisselperiode. Daar zijn we dan ook extra alert op en dat zet ik als zodanig ook uit naar mijn collega’s, zodat ze extra rondes maken. Ook op kwekerijen zijn we alert, en dan heb je tevens te maken met mensen die hiernaar op zoek zijn om ze leeg te halen.” Alles wat Roos signaleert als vreemd of verdacht neemt hij mee. “Ik heb een regierol in de wijk, alles zit in mijn hoofd en veel speel ik door naar mijn collega’s. Wanneer met mijn informatie iemand kan worden opgepakt dan is dat mooi.”

Adviseren in veiligheid

Tips krijgt Roos ook van de ondernemers zelf. “Wanneer ze iets zien wat volgens hen niet in de haak is, nemen ze contact op. Dan kom ik langs en kijk wat ik ermee kan.” Daarnaast neemt hij samen met de ondernemers de veiligheid onder de loep: wat kunnen ze verbeteren aan bijvoorbeeld verlichting, het alarm of de camerahoek? “Door op deze wijze veel contact te houden en benaderbaar te zijn, bouw je een band op met de wijk en de ondernemers, waardoor mensen sneller op de lijn komen en je kunt signaleren,” benadrukt hij. “De wijkagent is altijd erg welkom, de ondernemers waarderen wat je doet. Laatst liep ik even binnen bij Hesseling, in het nieuwe pand. Ik kreeg direct een rondleiding. Dat is leuk, dan weet je hoe het er voor staat binnen.”

Focus op ondermijning

De wijkagent op bedrijventerreinen is een landelijke trend. Voorheen viel een bedrijventerrein onder de wijkagent van de nabij gelegen woonwijk. Deze had echter niet voldoende tijd om tegelijk de problemen op het terrein in de gaten te houden. Bovendien is de focus van de gemeente momenteel gericht op ‘ondermijning’. Roos: “Dat houdt in dat we actiever op zoek gaan naar bijvoorbeeld plaatsen waar crimineel geld zit, naar witwassen. Een bedrijventerrein is daar natuurlijk een goede locatie voor.”

Ketenpartners

Roos staat niet alleen, maar werkt samen met verschillende ‘ketenpartners’. Tenslotte vraagt niet elk probleem in de wijk politieaandacht, soms is andere hulpverlening nodig. Daarom heeft Roos veel contact met de wijkmanagers van de wijken Purmer-Noord en Overwhere, respectievelijk Misja Horsthuis en Conny Groot. Op de bedrijventerreinen is beveiligingsbedrijf Securitas actief en ook de BOA’s (handhaving van de gemeente) houden er vinger aan de pols. Daarnaast werkt Roos samen met Bouw- en Woningtoezicht, Milieu, de sociale recherche etc.

“Met de sociale recherche bijvoorbeeld omdat we proberen illegale bewoning van de bedrijfs­panden te voorkomen,” licht Roos toe. “Daarnaast geef ik de panden waarvan ik vermoed dat er iets niet klopt weer door aan de RIEC, een orgaan waarin verschillende disciplines samenwerken, waaronder de Belastingdienst. En elke drie maanden zit ik bij het overleg met de PRO, waar we de highlights langslopen op het gebied van inbraken en veiligheid. Je kunt het nu eenmaal niet alleen, je moet het samen doen.”

Snel schakelen

De functie is Ruud Roos op het markante lijf geschreven. “Dit is het mooiste werk dat er is. Ik heb direct contact met de mensen, en ik ben veel buiten. Dat is fijn wanneer je niet zo’n kantoorzitter bent. Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig, stap snel ergens op af of binnen. Ik merk dat het verschil maakt, omdat ik snel kan schakelen. Zo hebben we na wat overvallen op een tankstation een overvaltraining georganiseerd voor de ondernemers, dat soort zaken wordt erg gewaardeerd. Je kunt me zien als de buitendienst van de politie; je ‘verkoopt’ veiligheid en leefbaarheid, zodat de ondernemers op een veilige manier hun nering kunnen uitvoeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *