Purmerend werkt door de ogen van Thierry van der Weide

 “Het evenement begon voor mij met een idee, zoals we dat in januari 2018 bij de kick-off gelanceerd hebben. Door gesprekken met ondernemers werd ik ooit aan het denken gezet: de leerlingen die hier stage komen lopen, hebben bijna geen idee van wat we hier doen. Laat staan dat ze weten wat het is om in onze sector te werken! Die gedachte besprak ik met Daniël Pardoen en niet veel later was Purmerend Werkt geboren.

Purmerend werkt | Foto: Han Giskes

“ WAT EEN FANTASTISCHE DAG EN WAT MOOI DAT ZOVEEL MENSEN HEBBEN BIJGEDRAGEN ”

Purmerend werkt door de ogen van Thierry van der Weide

Daarna pakken we door en draagt iedereen bij. Een vlugge greep die natuurlijk helemaal niet volledig is: dankzij Richard Gort durven we het aan dit midden in de binnenstad op een koopzondag te doen. René Visser zorgt er steeds voor dat het evenement ook voor het onderwijs interessanter is. Aan Cinzia Bulleri en Bert van Gulik is te danken dat iedereen via de (social) media van het evenement hoort. Femke Sierkstra zorgt voor verslagen en actielijsten, Eva Gordijn en Niels Krommenhoek helpen mee met ideeën, dingen regelen enzovoorts. Met als kloppend hart Angelique Proper die van alles regelt, organiseert en anticipeert. We hebben met elkaar maandenlang intensief samengewerkt en zijn echt een superteam gebleken.

Enthousiasme

Voeg daar een flinke dosis enthousiasme aan toe – van standhouders, sponsors, leerlingen, docenten, leveranciers, vrijwilligers, vergunningverleners en weet ik veel wie nog meer – en je begrijpt hoe we tot deze mooie dag gekomen zijn. Zo is Purmerend Werkt steeds mooier en sterker geworden.

Juichmomentje

Het evenement zelf begint op donderdag pas echt: de gemeente heeft borden neergezet bij de locaties die zondag autovrij moeten zijn. Klein juichmomentje in onze appgroep. Vrijdagochtend 25 januari vroeg stuurt Angelique een foto rond: om half acht ’s ochtends zijn de tentbouwers begonnen. Een paar uur later is de tent wind- en waterdicht. Ik ga natuurlijk even kijken en schrik: wat een enorm bouwwerk! We genieten er stiekem al even van dat we dit voor elkaar hebben gekregen.

Op zaterdag krijgt het evenement nog meer vorm: een tent op het slotplein, stands in de tent. ’s Middags komt de leverancier van geluiden licht de boel installeren. Die avond lig ik pas laat in bed en ben ik toch wat gespannen…

Hondenweer

Zondagochtend vroeg is het echt hondenweer. Ik stap op de fiets, ben binnen honderd meter drijfnat, fiets over het bruggetje bij het Bolwerk en zie dat er toch nog vijf auto’s geparkeerd staan. Hmmm, dat wordt handhaven. Twintig meter verderop komt een enorme vrachtwagen van Van ’t Hek de bocht om bij het Looiersplein. Wat een mooi moment, ik krijg echt kippenvel.Wat gaaf dat deze grote machines straks te zien zijn!

We verzamelen in De Oorsprong, drinken koffie, Angelique doet de briefing en ieder gaat naar zijn of haar locatie. Ik ben vliegende keepen schat in dat ik bij de handhavers het beste kan helpen. Daarna fiets ik via het Slotplein naar P3, waar Bart Kuipers mij vol trots de PurmerValley Experience laat zien. Weer een geluksmomentje: wat gaaf dat we dit allemaal weten te organiseren! Droneshows, vloggers, Fortnite-gamen, noem maar op. Supergaaf!

Om twaalf uur is de start: alles waar een claxon of een sirene aan zit, begint hard te toeteren. Ik was de tijd alweer vergeten en word bij het Stamhuis opgeschrikt door een gillende sirene van de politie en de ambulance op de Kaasmarkt. Wauw, nu gaat het beginnen. Als niet veel later het zonnetje voorzichtig doorbreekt en de locaties druk worden met nieuwsgierige mensen, kan ik mijn geluk echt niet meer op: het is gelukt om van PurmerendWerkt een succes te maken!

Ineens staan er grote drommen leerlingen voor de tent, opzoek naar hun opdracht. Ook dat loopt soepel en gesmeerd, mede dankzij de mentoren en docenten.

Tijd vliegt voorbij

Ik weet dat ik scherp moet blijven, want er kan nog van alles mis gaan. Gelukkig zijn we met een topteam dat voor alles een oplossing weet. De tijd vliegt voorbij: iedereen spreekt me aan, geeft complimenten,feliciteert me, bedankt me voor dit mooie evenement. Het kan niet op.

Dan is het bijna vijf uur, tijd voor een moeilijke logistieke operatie: de stands moeten leeg en afgebroken terwijl tegelijkertijd de leerlingen naar de tent komen voor het feest. Ik zoek DJ Thomaq (13), hij komt draaien. Hij oogt wat gespannen, we kletsen even en hij gaat lekker van start terwijl om hem heen de leerlingen binnenkomen en de stands worden afgebroken. Een wat vreemde combinatie die eigenlijk prima verloopt. Als later Basta staat te draaien, zijn alle stands afgebroken.

Fantastisch

Thomaq en Basta draaien de muziek die veel leerlingen aanspreekt. Ik geniet omdat zij genieten en vind vooral die enorme bas dreunen van Bose heerlijk. Rond kwart voor acht draait Basta de ‘oprotplaat’ Africa van Toto. Binnen drie minuten is de tent leeg. Nadat we nog verder opgeruimd hebben, drinken we samen in De Heeren nog een flinke borrel, zetten we ‘oppertroubleshooter’ Angelique in het zonnetje en gaan we rond half elf allemaal heel tevreden naar huis. Wat was dit een fantastische dag en wat is het mooi dat zoveel mensen hebben bijgedragen om van een idee een superevenement te maken. Daar wil ik graag iedereen heel hartelijk voor bedanken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *