Pioniers aangepast sporten hebben vertrouwen in Special Forces

Stichting Special Forces is een feit. Sinds september is er in Purmerend een stichting die het sporten en bewegen voor kinderen, jongeren en ouderen met een beperking wil mogelijk maken. Een mooi initiatief, dat nooit goed op poten had kunnen worden gezet, zonder pioniers. Daaf Haverman en Bert Heldoorn zijn blij. Ze weten dat ‘hun’ stichting Gehandicaptensport Waterland (SGW) in goede handen is. 

Daaf Haverman (links) en Bert Heldoorn | Foto: Han Giskes

MEEDOEN VOOR IEDEREEN OP EIGEN NIVEAU…

Pioniers aangepast sporten hebben vertrouwen in Special Forces

Haverman en Heldoorn waren de laatste leden van het bestuur stichting Gehandicaptensport Waterland (SGW). “Ja, we worden een dagje ouder. Het aanbod kwam op het juiste moment,” vertelt Purmerender Bert Heldoorn. Zoals afgesproken werd de Stichting ondergebracht bij Special Forces. 

Met zekere regelmaat verzorgt Bert demonstraties van zijn favoriete sport rolstoelbasketbal. In het bijzonder op basisscholen, maar ook tijdens de onlangs gehouden grote sportdag in de gloednieuwe sporthal De Beuk in Purmerend. “Op deze wijze maken jongeren en volwassenen kennis met de sport.” Bert heeft aan badminton en zitvolleybal gedaan (en doet dat soms nog) en doet de laatste tijd veel aan elektrisch rolstoelhockey. “Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Dat is sowieso moeilijk, maar in de sporten voor mensen met een beperking, lijkt de drempel nog hoger. We hadden pech met begeleiders. Als een begeleider plotseling wegvalt, is het moeilijk dat gat te vullen. Nu er meerdere vormen van sport onder de stichting Specials Forces zijn gebracht, zorgt dat voor zekere continuïteit.”

Samenwerking

Daaf Haverman is via zijn zoon bij de aangepaste sporten terecht gekomen. Hij volgt de activiteiten op dat gebied goed. “Wij hebben de afgelopen jaren getracht meer structuur in de organisatie aan te brengen. Wij hoopten samenwerkingen aan te gaan, zodat begeleiders konden worden uitgewisseld. Helaas is dat nooit goed van de grond gekomen,” vertelt hij. Met de komst van Special Forces, onder aanvoering van ondernemer Ron Rijser, werden partijen in de goede richting geleid. Met hulp van onder andere sportorganisatie Spurd. De tijd was rijp, waardoor Special Forces een lokale stichting kon worden.

Topsport

Bij Special Forces is meedoen aan een sport heel belangrijk. Iedereen tussen de 4 en 104 met een beperking kan meedoen. Volgens de pioniers krijgen de sporten voor mensen met een beperking nog altijd niet de aandacht die ze verdienen. “Via de sport leer je om te gaan met je beperking in het dagelijks leven. Bovendien merk je dat je lekker kunt sporten,” aldus Daaf.

Vol bewondering wordt gekeken naar alle (aangepaste) topsporters. “Het feit dat deze mensen zoveel over hebben voor hun sport en daarmee de mooiste prestaties bereiken. Op hun niveau. Dat dwingt respect af. Of je nu een beperking hebt of niet,” vult Bert aan. 

Voorzitter Ron Rijser van Special Forces wil graag Daaf en Bert danken voor het vertrouwen en alle medewerking. “We hebben groot respect voor beide, wij, maar ook alle sporters,” aldus Rijser. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *