Nieuwe voorzitter Beemster Ondernemer is betrokken en toegankelijk

Bart Tishauser (58) is bij de najaarsvergadering op 22 november jl. van de Algemene Ondernemersvereniging Beemster Ondernemer (BO) gekozen tot voorzitter van de BO, als opvolger van Martha Oortman Gerlings. ‘What you see is what you get’. Tishauser, in het dagelijks leven directeur/eigenaar van Nobel Vermogensbeheer, is een pragmaticus. “Het moet allemaal niet te wollig worden en ik wil wel samen iets bereiken voor de ondernemers in de Beemster,” zegt hij.

Bart Tishauser | Foto: Els Broers

BART TISHAUSER: “DIALOOG AANGAAN EN NIET DE HAKKEN IN HET ZAND ZETTEN…”

Nieuwe voorzitter Beemster Ondernemer is betrokken en toegankelijk

Bart Tishauser woont met echtgenote Marianne al zo’n tien jaar in Zuidoostbeemster (samen hebben zij een dochter en een zoon) en hij is al jaren lid van AOV Beemster Ondernemer. “Als ondernemer moet je kennis hebben van wat er in je omgeving speelt en gezamenlijke kansen zien en pakken. Dit is een ondernemend gebied,” zegt hij. Na het bekend worden van het aftreden van Martha Oortman Gerlings is hij gepolst om de nieuwe voorzitter te worden. Bart moest wel even nadenken. “Ik heb geen enorme historie in de Beemster, maar voel me er wel erg betrokken,” zegt hij. “Ik heb ja gezegd om er als ondernemer verder vorm aan te geven. Bovendien ben ik trots om de Beemster in allerlei overleggen te vertegenwoordigen.” Bart wil vooral een toegankelijke voorzitter zijn. “Ik ben een goed luisteraar en houd van pragmatisme. Overal is een oplossing voor. Als voorzitter ben ik het gezicht naar buiten, maar ik wil graag ook, samen met het bestuur, iets tastbaars bereiken.”

Veel mogelijkheden

“We hebben in de Beemster een grote diversiteit van bedrijven. Er zitten ook wereldspelers tussen. Ze hebben enerzijds dezelfde belangen, anderzijds ook weer niet. De Beemster Ondernemer is voor het grotere geheel, voor het algemeen belang, voor de economie, infrastructuur, activiteiten, vergunningen. Niet individueel, maar algemeen. Hoewel we soms ook in individuele gevallen als mediator kunnen optreden.” De nieuwe voorzitter hoopt dat ook meer jonge ondernemers zich in de Beemster vestigen. “We hebben hier uitstekende mogelijkheden. De Beemster is goed bereikbaar, we hebben straks glasvezel, er zijn veel agrariërs in dit gebied. Kortom mogelijkheden te over.”

Kernwaarden

Bart Tishauser wil graag het ledental van BO (nu rond 80-90)omhoog krijgen en hij gaat daarom een analyse maken van de bedrijven in de Beemster. De aankomende fusie in 2022 met Purmerend ziet hij als een belangrijk aandachtspunt voor hem en het bestuur. “Het is heel belangrijk dat de Beemster kernwaarden blijven. Dat we als Beemster aantrekkelijk blijven voor bedrijven. Dat de balans wonen-werken wordt verbeterd. Als mensen hier komen wonen, is het goed dat er ook werkgelegenheid aan wordt gekoppeld. Daar moet ruimte voor zijn.” Tishauser wil graag dat ondernemers de dialoog met elkaar aangaan, ook over de fusie. ”Het samengaan met Purmerend in 2022 is nu eenmaal een feit. Dan moeten we niet de hakken in het zand zetten, maar vooral kijken naar de mogelijkheden en kansen. Ga voor de positieve effecten. We moeten zorgen dat we actief blijven in allerlei overlegorganen, ook met de gemeente en ervoor waken dat onze identiteit behouden blijft. We moeten zorgen dat we als ondernemers de weg kunnen blijven vinden bij de gemeente. Daar is de nieuwe gemeentelijke accountmanager voor het Klein MKB, Niels Krommenhoek, al een goed voorbeeld van.”

Toerisme

Tishauser vindt een goede uitstraling van bedrijventerreinen Bamestra en Insulinde belangrijk. Hij ziet ook veel mogelijkheden in het uitbreiden van het toerisme. “Amsterdam is vol, wij hebben hier toeristen veel te bieden. In samenwerking met Visit Beemster, de gemeente en andere overlegorganen kunnen we veel doen voor dat gezamenlijke belang,” zegt hij.
Tishauser heeft veel bestuurlijke ervaring. In sportverenigingen, de sportbond, zakelijk bij de Vereniging van Vermogensbeheerders, in het adviespanel van de AFM, in de stichting Breedband Beemster, bij de Stichting Topsport met/zonder Handicap, de Stichting Thuis van Leeghwater, en ga zo maar door. Bovendien is hij als sponsor zeer actief voor vele goede doelen. Hij is o.a. ambassadeur voor KiKa (Kinderen Kankervrij), waarvoor hij diverse acties ontplooide, marathons liep en golfevenementen organiseerde. In 2020 wil hij op zijn 60e levensjaar opnieuw de marathon van New York lopen, deze keer samen met zijn dochter. De nieuwe voorzitter van BO is op vele manieren als sponsor actief of actief geweest. Hij sponsort de Beemster Erfgoed Marathon, was jarenlang hoofdsponsor van VV Purmersteijn, was actief bij Flying Petrels, sponsorde de Marktstad Run en is actief bij de Stichting Vrienden van Purmer­end (steun aan eenzame mensen). Momenteel is hij weer met anderen actief om met Banketbakkerij Mastenbroek samen kerstbroden te verkopen en zelf te bezorgen voor KiKa. Het aantal is de 500 al ruim gepasseerd. Van de € 10,- komt de helft ten goede aan het goede doel.

Continueren

Een zeer actieve man dus, die Bart Tishauser. “Tijd is een relatief begrip,” zegt hij. Als voorbeeld geeft hij een glazen vaas, die vol zit met balletjes. Iedereen is het eens dat de vaas vol zit. Maar als er kleine knikkertjes worden bijgegooid, blijkt er nog veel in te kunnen, en na het bijvullen met zand en later water, is duidelijk dat de vaas aanvankelijk nog lang niet vol was. “Het gaat ook om een goede balans. Er is meestal wel een mouw aan te passen. Zo gaat het straks ook met de BO, heel vaak kan ik ook zaken combineren,” zegt hij. Bart Tishauser complimenteert graag zijn voorganger, Martha Oortman Gerlings. “Ik heb een fantastische voorgangster gehad. Zij heeft veel deuren geopend in en buiten de Beemster. Dat wil ik graag continueren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *