Laaggeletterdheid

In Nederland is 1 op de 9 inwoners laaggeletterd, ook in de regio Zaanstreek Waterland. Deze mensen hebben moeite met communiceren in het Nederlands, in woord en geschrift. Om taalvaardigheid in de regio te bevorderen ondertekenden diverse organisaties én werkgevers het Taalakkoord Zaanstreek Waterland. Ook VOWA ondertekende het akkoord. Ondernemers ervaren immers elke dag hoe belangrijk taalvaardige medewerkers zijn voor klantcontacten, veiligheid op de werkvloer,doorgroeimogelijkheden en duurzame inzetbaarheid. 

Laaggeletterdheid

Binnen het Taalakkoord verbeteren werkgevers de taalvaardigheid van hun medewerkers. Samen met andere werkgevers in Nederland investeren zij in taal. Door het bespreekbaar te maken, werknemers te scholen en opgedane kennis en ervaring met elkaar te delen .Het Taalakkoord stimuleert het delen van kennis en ervaringen.

Denk nu niet dat laaggeletterdheid iets is dat uitsluitend slaat op statushouders, op mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Ja, natuurlijk die hebben er ook mee te maken.Maar ook onder ‘gewone’ Nederlanders komt laaggeletterdheid veel voor. Mensen die niet (goed) kunnen lezen of schrijven, die zich schamen en allerlei uitvluchten zoeken om niet te laten blijken dat zij iets niet snappen of kunnen. Het streven naar de zogenoemde ‘inclusieve samenleving’ betekent ook dat laaggeletterden de kans krijgen om volwaardig mee te doen. Het Taalakkoord kan daarbij helpen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, inclusief subsidies?

Neem dan contact op met Rosalie Smit (projectleider), rosalie.smit@lerenenwerken.nl, 06 – 3719 8260. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *