Jos Karsten ontwikkelt innovatieve stabilisator voor dijkversterking

Het Midden-Oosten, Amerika, Europa, Azië en Australië: Jos Karsten van JLD Contracting BV uit De Goorn reist de hele wereld af om het juiste materiaal te verkrijgen. Hij haalde onlangs de landelijke pers en wereldwijde aandacht met de introductie van een door hem ontwikkelde dijkstabilisator, een innovatieve dijkverbeteringstechniek die de binnenwaartse stabiliteit van de dijken verbetert.

Jos Karsten | Foto: Han Giskes

LANDELIJKE PERS EN WERELDWIJDE AANDACHT VOOR INNOVATIEF DIJKVERSTERKINGSSYSTEEM

Jos Karsten ontwikkelt innovatieve stabilisator voor dijkversterking

Dertien jaar geleden in de slaapkamer begonnen met een fax, een schrift en een telefoon. “Mijn vrouw en ik wilden het lekker klein houden: met zijn tweeën ankertjes verkopen en meer tijd voor elkaar hebben. Die missie is aardig gefaald”, lacht Jos Karsten. Het is een van de weinige dingen waar de geboren Volendammer niet in is geslaagd. JLD Contracting is wereldwijd specialist in damwanden en grondankers voor het verankeren van onder andere damwanden en beschoeiingen, transportleidingen en grondkerende- en drijvende constructies. Tien jaar geleden startte Jos met de ontwikkeling van de JLD-Dijkstabilisator, waarmee de entrepreneur een belangrijke speler werd op het gebied van de innovatieve dijkversterking. Jos werkt binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma: een programma waarin Rijk en waterschappen intensief samenwerken om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Jos: “De dijkstabilisator is ook voor de overheid een grote ontwikkeling. Ze hebben te maken met een ondernemer die zijn tanden erin zet en niet meer loslaat. Die ondernemer wil graag door, terwijl alle procesgangen bij de opdrachtgever, het Rijk, doorlopen moeten worden. Dat vergt – van alle partijen- heel veel geduld en aandacht.” Karsten heeft naar eigen zeggen een succesformule in samenwerken gecreëerd. “De key is samenwerking tussen de opdrachtgever, onderaannemers en alle andere betrokken partijen.” 

Officieel 

Het eerste grote resultaat is behaald. In oktober startte JLD Contracting met zijn eerste officiële grote project: het versterken van de Ringdijk in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Jos: “We maken gebruik van vernagelingstechniek, waarbij wij onze grondankers in de dijk zetten. Een onderdeel daarvan is het klapanker. Deze verbinden wij met flexibele, kunststof elementen. Dat stoppen wij in de dijk en daarmee klemmen we de dijk als het ware in. Als een dijk gaat bewegen, nat wordt en zwellen, dan wekken we die energie op en die brengen we weer terug naar de kern van de dijk. Door zijn eigen zwakte wordt de dijk feitelijk sterker. We maken gebruik van een softwaresysteem, waarmee we alle metingen doorgeven met een eenvoudig, maar tegelijkertijd ingenieus zend- en ontvangstsysteem. Dat is onder andere ontwikkeld in samenwerking met Vodafone en FacilityApps uit Purmerend. We hebben er een heel team omheen gebouwd om enerzijds die kennis in die dijk te zetten en anderzijds de data uit de dijk te halen zodat we een goed beheersbaar onderhoudsplan kunnen uitrollen. We verwachten het project in Amsterdam in februari af te kunnen ronden.” 

Dijken breken

Voorafgaand aan het Ringdijkproject stelde de Gemeente Purmerend in het kader van de samenwerking en ontwikkeling een testlocatie op industrieterrein  Baanstee-Noord ter beschikking. Jos: ”Op de Baanstee hebben we dijken gebouwd en laten breken. We hebben full scale getest. Alles wat je kunt bedenken om het systeem te kunnen bewijzen, hebben we daar uitgevoerd.” Karsten heeft de data die uit deze test verkregen zijn, voorgelegd aan het Expertise Netwerk Waterveiligheid, het kennisnetwerk van specialisten in waterveiligheid. “de uitwerking van onze testresultaten zijn goed bevonden en er zijn nog wat aanvullende vragen gesteld. Die vragen zullen we gedurende de uitvoering van het project in Amsterdam te kunnen beantwoorden. De techniek heeft een dermate hoge standaard, dat deze veilig toegepast mag worden.”

Kennis delen

Het NOS -journaal, Het Financiële Dagblad, Trouw, Het Parool, Business News Radio, NRC Handelsblad, NHD: de start van het project in Amsterdam haalde het landelijke nieuws en trok wereldwijde aandacht. “Het voordeel van ons systeem is dat de dijk zijn karakteristieke uiterlijk behoudt en dat het goedkoper is dan huidige dijkversterkingsmethoden”, zegt Jos. De komende tijd geeft Karsten presentaties aan geïnteresseerden over de procesgang, de techniek, de toepassingen en de mogelijkheden. “Ook de PRO heeft natuurlijk een uitnodiging ontvangen”, zegt Jos. “Alle kennis die we hebben opgedaan, geven we vrij en delen we. Dat is ook de kracht van de samenwerking.” Jos Karsten richt nu zijn aandacht op toekomstige projecten waarbij er voor enige projecten al harde toezeggingen zijn gedaan. “Ik zie het graag gebeuren. Als dat lukt dan heb ik mijn doel gerealiseerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *