“Ik zie mijzelf als ondernemer binnen mijn eigen bank”

Eric Zwart (41) is de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Waterland en Omstreken.Op 4 februari nam hij het stokje over van Henny Maes, die de bank inmiddels heeft verlaten.

Eric Zwart: “Onze maatschappelijke betrokkenheid ervaar ik als de kers op de taart.” | Foto: Marcel J. de Jong

ERIC ZWART NIEUWE DIRECTIEVOORZITTER RABOBANK EN OMSTREKEN

“Ik zie mijzelf als ondernemer binnen mijn eigen bank”

Resultaatgericht,ambitieus en met een commerciële focus. Zo omschrijft ondernemer Ted van ‘t Hek, voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Rabobank Waterland en Omstreken, Eric Zwart. De RvC stemde onlangs in met de benoeming van Eric Zwart tot nieuwe directievoorzitter. Sinds 4 februari stuurt Eric Rabobank Waterlanden Omstreken aan. Dat doet hij samen met Lea Sterenborg (Directeur Commercie)en Rob de Neve (Directeur Particulieren en Private Banking). Op 1 juli 2019 neemt ook Lea Sterenborg afscheid van Rabobank Waterland en Omstreken. Lea gaat met pensioen en draagt haar werkzaamheden over aan Eric. Zij introduceerde hem de afgelopen weken bij een groot aantal bedrijven en netwerkbijeenkomsten in de regio Waterland. Lea: “We hebben meer dan 50.000 klanten, waarvan 6.000 bedrijven, vooral ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en zzp’ers. Rabobank vormt voor veel ondernemers uit de regio een betekenisvolle, coöperatieve en innovatieve bank. Het is belangrijk dat Eric zo snel mogelijk op de hoogte is van alle zaken die in het werkgebied actueel zijn. Onze lokale aanwezigheid zorgt ervoor dat we precies weten wat er speelt, zodat we klanten zo optimaal mogelijk kunnen adviseren en met elkaar in verbinding kunnen brengen.”

Ondernemen

Eric werd geboren op Terschelling, een eiland dat draait om toerisme en ondernemerschap. Eric: “Ik groeide op in een hechte gemeenschap, waar mensen op elkaar kunnen bouwen. Op mijn veertiende zat ik op het vasteland op de middelbare school en in het weekend ging ik terug naar Terschelling waar ik verschillende baantjes had. Het beste van twee werelden.” Eric studeerde Economie aan de Rijks universiteit Groningen. Hij werkte meer dan vier jaar als Directeur Bedrijven en PrivateBanking bij Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Daarvoor vervulde hij diverse directie- en managementfuncties bij Rabobank en AEGON. Eric: “Acht jaar geleden koos ik bewust voor de Rabobank. Ik vond het vakgebied – de financiële dienstverlening – interessant en tegelijkertijd had ik ruimte nodig om te ondernemen. Dat kon bij de Rabobank. Ik zie mezelf als ondernemer binnen mijn eigen bank.” Hij vervolgt: “We ondersteunen bedrijven bij het realiseren van hun groeiplannen. We versterken het ondernemerschap door de samenwerking tussen ondernemers te bevorderen, kennis te delen, netwerken te organiseren, startups te begeleiden en bij te dragen aan innovatie en duurzaam ondernemen.” Eric maakt graag van de gelegenheid gebruik een veelgehoorde vraag te beantwoorden:“Of ik als financieel dienstverlener de hele dag met cijfers bezig ben? Nee. Ik ben vooral met mensen bezig. Vaak ligt er een financieel vraagstuk waar een oplossing voor moet komen, maar dat is niet de essentie van mijn werk. Wij willen ondernemers helpen om financieel gezond te groeien en particulieren ondersteunen met een financieel gezond leven.” Wat de Rabobank volgens Eric uniek maakt, is de maatschappelijke betrokkenheid. “Dat is voor mij de kers op de taart. Er vloeit een half miljoen euro terug naar de samenleving in de regio Waterland. We versterken de lokale leefomgeving niet alleen met geld, maar ook met kennis en netwerkmogelijkheden. Daarnaast hebben we als Rabobank de ambitie om ook grote maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, zoals voedselzekerheid en de energietransitie.”

Toekomst

De Rabobank blijft een coöperatieve bank die dicht bij de klant staat en voortdurend innoveert om haar klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Eric: ‘‘Rabobank Waterland en Omstreken beschikt sinds kort over een regionaal specialistenteam. Dit specialistenteam ondersteunt onze klanten met een bepaalde expertise, bijvoorbeeld adviseurs voor de groot zakelijke markt,vermogensmanagers en adviseurs voor Food & Agri. Op deze manier kunnen wij onze particuliere, mkb- en grootzakelijke klanten in de toekomst nog beter bedienen. Wij blijven investeren in onze digitale dienstverlening en tegelijkertijd onze lokale aanwezigheid en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in stand houden. Ik kijk ernaar uit om de kansen te benutten die deze unieke regio biedt en daarmee verder te bouwen aan een stevige, klantgerichte en innovatieve bank, die midden in de maatschappijstaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *