Eerste regionale editie Startup in Residence van start

Het Startup in Residence programma is een innovatief samenwerkingsprogramma waar gemeenten startups uitdagen om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Negen gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam, waaronder Purmerend, werken een halfjaar lang samen met creatieve startups.

Jaap Koelewijn, co-founder van Helpr | Mike Rijkers van Glue tijdens de pitch van Startup Residence | Elena Köstler van SAM Application.

STARTUPS AAN DE SLAG MET MAATSCHAPPELIJKE VRAAGSTUKKEN

Eerste regionale editie Startup in Residence van start

Drie startups buigen zich momenteel over drie verschillende maatschappelijke vraagstukken (challenges) van de gemeente Purmerend. Eén van die startups is Glue B.V. uit Haarlem. Mike Rijkers (32) is partner bij het bedrijf dat digitale producten zoals apps en websites voor bedrijven en publieke instellingen ontwikkelt. Mike: “Veel ondernemers zien de overheid als een obstakel. Tegelijkertijd bestaan er vanuit de overheid veel initiatieven en regelingen die ondernemers kunnen helpen. Maar, en dan spreek ik ook uit eigen ervaring, je komt daar vaak achter op het moment dat je het niet meer nodig hebt.In onze digitale oplossing meldt een ondernemer zich bij de gemeente, die hem of haar de weg wijst naar het juiste loket.”

Glue werkt in opdracht van de gemeenten Purmerend, Zaanstad, Almere en Haarlem. Mike: “Deze samenwerkingsvorm met gemeenten is uniek: we worden tijdens het halfjaar begeleid door ervaren mentoren, de gemeenten stellen werkruimtes beschikbaar en we krijgen de mogelijkheid om pilots te doen en de oplossingen te testen in de regio. We hopen met deze vier gemeenten een mooie tool te ontwikkelen, die voor een betere verbinding tussen gemeente en ondernemers zorgt. Dankzij het regionale programma kunnen de innovatieve oplossingen die in deze gemeenten getest zijn,vervolgens ook in andere gemeenten worden toegepast.”

Eenzaamheid

Ook Elena Köstler, founder van de Amsterdamse startup SAM Application, is druk bezig met haar challenge. “Ik werk aan een oplossing om eenzaamheid tegen te gaan met een app die sociale contacten onder jongvolwassenen faciliteert.” De 27-jarige onderneemster is goed op de hoogte van de problematiek. “Uit onderzoek blijkt dat ruim vier op de tien Nederlanders zich eenzaam voelt. Het is een groeiend maatschappelijk probleem, waar mensen niet makkelijk overpraten. Het gaat niet alleen om ouderen. Eenzaamheid is een groot en onderschat probleem onder jongeren tussen de 18-34 jaar. Naast de psychische en fysieke gevolgen zijn er ook maatschappelijke gevolgen, zoals ziekteverzuim op het werk of op school, arbeidsongeschiktheid en een beroep op de gezondheidzorg. De bestrijding van eenzaamheid staat daarom hoog op de bestuurlijke agenda van gemeenten.” Elena werkt aan een digitale oplossing voor Purmerend, Amsterdam,Haarlem, Haarlemmermeer en Velzen. “We ontwikkelen een online platform waar we mensen op basis van interesses bij elkaar willen brengen voor sociaal betekenisvol contact.” Ze benadrukt dat het vooral gaat om offline activiteiten.“Het gaat om leuke, kleine dagelijkse dingen: samen koffie drinken, naar een sportvereniging of plastic verzamelen op het strand. Met onze oplossing willen we de sociale cohesie en inclusie bevorderen om tot een gelijkwaardige samenleving te komen. Het programma Startup in Residence biedt ons een unieke mogelijkheid om onze missie op grote schaal te ontwikkelen en uiteindelijk toe te passen.”

Chatbots

De gemeente Purmerend is ook mede-opdrachtgever voor de challenge waar de Utrechtse startup Helpr aan werkt. Co-founder Jaap Koelewijn (38): “We ontwikkelen chatbots voor het onderwijs. Met die chatbots beantwoorden we repeterende vragen van leerlingen. Door Startup in Residence zijn wij benaderd om mee te denken over een oplossing voor de mismatch tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Centraal staat de verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en het bedrijfsleven.”

Oplossing

Jaap werd vorig jaar benaderd door het Startup in Residence programma. “Wij zijn gevraagd een oplossing te bedenken waarmee leerlingen een betere schoolkeuze kunnen maken. Daarvoor kunnen we onze corebusiness, de online dialoog met leerlingen, uitstekend inzetten. Binnenkort organiseren we groepssessies met leerlingen. Met de output daarvan gaan wij aan de slag om dat te vertalen naar een online dialoog. We werken nauw samen met onze hoofdopdrachtgever de gemeente Diemen, waar we de chatbot als eerste gaan opzetten. Later rollen we het uit naar andere gemeenten. Naast Purmerend zijn ook Lelystad, Amsterdam en Haarlemmermeer geïnteresseerd.” Jaap vervolgt: “Startup in Residence biedt ons als startup een unieke mogelijkheid om ideeën, kennis en ervaring uit te wisselen.Onze chatbot wordt beter naarmate er meer conversaties plaatsvinden. Daar leren we als bedrijf heel veel van. En leren is nu eenmaal wat wij het liefste doen,dus dit is een bijzonder project om aan te werken.”

In juni van dit jaar presenteren de bedrijven hun resultaten en bepalen de gemeenten of ze van de oplossingen gebruik gaan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *