Bouwproductie stagneert door hoge materiaalprijzen, tekort personeel en locaties

De orderportefeuilles van de bouwbedrijven zijn weer goedgevuld en de bedrijven komen de klappen van de economische crisis weer te boven. Dat zegt Jan Overtoom, regiomanager Randstad-Noord van Bouwend Nederland. Dat wil overigens niet zeggen dat alles koek en ei is. Een probleem is volgens Overtoom dat veel orders zijn afgesproken tegen eerdere prijzen,terwijl materialen en personeel veel duurder zijn geworden. Van 185.000 mensen,actief in de Bouw CAO vóór de crisis, zijn er nu nog slechts 105.000 mensen over.“De keten is zo sterk als de zwakste schakel. En dat is momenteel het personeelsgebrek,” aldus de regiomanager.

Jan Overtoom | Eigen foto

REGIOMANAGER BOUWEND NEDERLAND: ”KETEN ZO STERK ALS DE ZWAKSTE SCHAKEL…”

Bouwproductie stagneert door hoge materiaalprijzen, tekort personeel en locaties

Jan Overtoom vindt het wegvloeien van personeel in de bouw een flink probleem en hij ziet de aantallen nog niet snel oplopen. Bouwend Nederland zet zich in om dit probleem te helpen tackelen. “Er zijn goede initiatieven gaande om meer mensen voor dit mooie vak te interesseren, denk aan jonge mensen en ook zij-instromers, maar het gaat nog niet om grote aantallen. Veel werk inde bouw kan volgens Overtoom nu niet uitgevoerd worden, omdat de prijzen zijn gestegen, het personeel moeilijk is te krijgen en er nieuwe eisen zijn gekomen om energieneutraal en duurzaam te bouwen. Ook de eisen van gemeenten voor meer sociale woningbouw maken het niet makkelijker. Overtoom: ”Ik heb daar alle begrip voor, maar sociale woningbouw is haast niet te realiseren voor die bedragen. Vrije sector woningen en koopwoningen gaan veel beter. We hebben ermee te maken dat bouwers en investeerders kunnen kiezen wat ze bouwen en dat het aantrekkelijker voor ze is om duurdere woningen te realiseren”

Tekort bouwlocaties

Een ander groot probleem in de bouw is volgens de regiomanager het aantal bouwlocaties. “In de regio Noord-Holland-Noord is in theorie plancapaciteit om 400.000 woningen tot 2040 te bouwen, terwijl de bouwopgave 230.000 is. Maar daarbij gaat het wel om locaties in stedelijk gebied. Daar is echter woningbouw moeilijk realiseerbaar vanwege bijvoorbeeld de hoge grondprijs, bodemvervuiling, etc. Binnenstedelijke locaties zijn niet op korte termijn voor de bouw realiseerbaar. Een ander punt is dat tijdens de crisis veel ambtenaren ontslagen zijn, zodat ook daardoor de procedures meer tijd kosten.” Overtoom verwacht daarom dat het tempo van de woningbouw zal dalen. “Wij pleiten voor plekken rond stationsgebieden, zodat de OV knooppunten erg goed zijn. Maar deze bouwplaatsen moeten wel versneld ontwikkeld worden. Er zijn op dit moment woningen nodig, dus er moet nu gehandeld worden.” De regiomanager vindt het plan van Purmerend interessant om zelf snel tijdelijke woningen te realiseren. “De nood is hoog, dus het zou goed zijn als meer gemeenten dergelijke initiatieven nemen.”

Ondergronds netwerk

Jan Overtoom somt nog een knelpunt op: de nutsbedrijven.“Verduurzaming is tegenwoordig heel belangrijk. Dat kunnen vaak de kabels niet aan en daardoor moet veel werk ondergronds worden verricht om het netwerk aan te passen. Ik hoor soms al dat woningen worden opgeleverd, terwijl de nieuwe bewoners weken moeten wachten tot ze elektriciteit hebben,” aldus de manager.

Grote Bouwmanifestatie in Zaandam op 15 juni a.s.

Volgens Overtoom komt er op 15 juni a.s. in Zaandam (Burgplein) een grote bouwmanifestatie met landelijke uitstraling. Ook voorzitter (en oud-minister) Maxim Verhagen van Bouwend Nederland zal dan komen. Scholieren maar ook zij-instromers kunnen dan alles te weten komen over de branche. Overtoom maakt melding van goede contacten met de gemeenten Purmerend en Zaanstad over social return on investment, waardoor ook meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de bouw terecht kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *