Boeiende gasten maken vierde editie NV Purmerend weer succesvol

De onlangs gehouden vierde editie van NV Purmerend, de ondernemerstalkshow over ondernemen, overheid en onderwijs naar het voorbeeld van De Wereld Draait Door, bracht wederom interessante gasten op het ‘podium’ van theater de Purmaryn. NV Purmerend is een jaar geleden gestart en is een initiatief van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) en Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek-Waterland, met steun van Rabobank Waterland en Omstreken, de Purmaryn, Sligro en Noppes.

Yolanda Hoogtanders, directeur van leer-werkbedrijf WERKOM | Foto: Han Giskes

VEEL AFWISSELING EN SNELHEID BIJ ONDERNEMERSTALKSHOW

Yolanda Hoogtanders, directeur van leer-werkbedrijf WERKOM, benadrukte dat veel mensen met een steuntje in de rug goed kunnen functioneren op de arbeidsmarkt. De redenen zijn veelzijdig. Yolanda: “Dat kan zijn dat iemand door een reorganisatie op straat komt te staan, terwijl zijn of haar leeftijd moeilijker is om aangenomen te worden. Anderen zijn b.v. nieuwkomers of mensen met een arbeidsbeperking, die met het juiste (aangepaste) werk heel goed kunnen functioneren. WERKOM  startte op 1 januari 2018. Er werken ongeveer duizend mensen en 1200 mensen zijn in meer of mindere mate, na bijscholing en coaching, klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. “Dat kan niet zonder medewerking van ondernemers,” benadrukt Yolanda.”Veel bedrijven zijn maatschappelijk betrokken en bovendien is inclusief ondernemen een verplichting in het kader van de Participatiewet van 1 januari 2015. Maar werk en medewerker moeten wel goed kunnen matchen, bijvoorbeeld door het werk geschikt te maken voor de mensen. Daar kunnen wij bij helpen.” Over aarzelingen bij ondernemers om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, geeft Hoogtanders een mooi voorbeeld: “Cor (62) was door een reorganisatie zijn baan kwijtgeraakt. Een taxibedrijf kon geen chauffeurs krijgen. Wij hebben toen Cor een chauffeursopleiding gegeven en de koppeling is vervolgens goed gelukt.” Op 18 april organiseert WERKOM een Ondernemersontbijt om nader kennis te maken met de mogelijkheden van WERKOM.

Purmerend Werkt

Thierry van der Weide gaf een terugblik op het zeersuccesvolle leerwerkevenement Purmerend Werkt (van 27 januari jl.) Er kamen naar schatting 7000-11.000 bezoekers op af. ”De meeste standhouders waren heel tevreden. Sommige hebben wel twintig sollicitanten eruit gehaald. Uiteraard hebben we ook verbeterpunten meegekregen. Er is besloten om een vervolg te geven aan het evenement,”  aldus Van der Weide.

Zieltogende warenmarkt

VOWA voorzitter Piet Hein Debets mocht met zijn gesproken column ‘Pietpraat’ zijn gehoor weer boeien. Hij liet onderwerpen aan de orde komen van Brexit, tot Provinciale verkiezingen. Ook wees hij weer eens op het belang van een onderdoorgang bij Broek in Waterland van de N247. Een opvallende uitspraak: “De dinsdagse warenmarkt in Purmerend is zieltogend en verdient verplaatsing naar de Koemarkt.”

Meer flexibiliteit

Viskon Glas gaf een inkijkje in het Purmerendse glasbedrijf,dat vorig jaar de PRO Ondernemersprijs in de categorie klein in de wachtsleepte. Het bedrijf is volgens mededirecteur Hans Zee in transitie van productiebedrijf naar de handel in glas. “Dit is vooral gekomen door een gebrek aan goed personeel. Toen deed de kans op handel zich voor en we zijn daar met succes ingesprongen.” Viskon doet vooral veel voor architecten, bouwers en infrastructuur. Ze leveren o.a. windschermen langs de snelwegen. Aan een Frans hotel leverden ze glas voor 400 kamers en ze verzorgden de beglazing van een groot jacht voor Hakvoort Shipyard in Monnickendam. Bij Viskon werken ach mensen. Hans Zee deed nog een oproep aan het kabinet: “Ik zou graag meer flexibiliteit willen bij de wetgever met personeel. Het risico om meer mensen aan te nemen is groot. Stel je voor dat er weer een crisis komt. Als je dan van mensen af wilt, is dat heel erg moeilijk,” aldus Zee.

Verbouwing

Errol Savur van Grieks restaurant Kriti uit Purmerend kwam twintig jaar geleden naar Nederland en voelt zich intussen ‘een echte Purmerender’.Na een horecacarrière bij o.a. Partycentrum De Doele en Spijkerman Eten &Drinken, begon hij tien jaar geleden voor zichzelf door overname van het Grieks restaurant. Kriti zit momenteel op een tijdelijke locatie (Neckerstraat 3)vanwege de verbouwing en vergroting van het pand in de Peperstraat. De verbouwing, die op vijf maanden was geschat, is inmiddels al een jaar bezig,maar Errol Savur blijft positief en zoekt graag de uitdaging. Hij pleit voor meer samenwerking tussen horecaondernemers.

Vrienden van de Purmaryn

Directeur Miep Boerkamp van theater de Purmaryn riep de ondernemers op zich aan te melden als lid van de Stichting Vrienden van de Purmaryn. Zie ziet in de toekomst nog een grotere rol weggelegd voor het theater door de fusie met de Beemster en het voorgenomen aantal nieuwe woningen in Purmerend.

Van administratie naar advies

Eric Zwart is sinds 4 februari algemeen directeur van de Rabobank Purmerend en Omstreken, na o.a. een periode van vier jaar bij de Rabobank in Assen. Over de lokale betrokkenheid van de bank vertelde hij: “De bank wordt weliswaar kleiner, maar dat komt omdat verwerking en administratie verdwijnt. De relatiemanagers blijven echter en zullen veel netwerken. We gaan van administratie dus naar meer advies,” aldus Zwart. Op 8 april organiseert de Rabobank Waterland en Omstreken een Startersevenement bij Burggolf.

Maatschappelijk betrokken

Journalist en redacteur John Bontje van het 40 jaar bestaande mediabedrijf Rodi Media gaf uitleg over o.a. de recente nauwe samenwerking met het Purmerendse Burrie Media, uitmondend in een overname.“Rodi Media wil al een tijd het portfolio versterken en de activiteiten en de producten van Burrie Media passen daar uitstekend bij. Het uit/promotiemagazine DagjePurmerend en het ondernemersmagazine Regio Zaken zijn een welkome aanvulling. Rodi maakt ook al de ondernemersbladen NH Zaken en RAM Magazine(regio Alkmaar) en uiteraard de huis-aan-huis kranten. Op de vraag over de relatie online en print: “Een combinatie van beide is volgens mij ideaal. Ik geloof zeker niet dat print verdwijnt,” aldus Bontje. Rodi Media is volgens de redacteur op vele manieren zeer betrokken in de regio en ook maatschappelijk zeer actief bij vele evenementen.

De volgende editie van NV Purmerend is gepland op 17 juni (inloop 16.30 uur; start programma 17.00 uur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *