Bij jubilerend Tol Plaatwerk moet de focus constant scherp blijven

Dit jaar bestaat Tol Plaatwerk uit Volendam 70 jaar.Gelauwerd worden vanwege het jubileum doen ze graag in het bedrijf aan de Christia en Huygensstraat in Volendam. Maar op de lauweren rusten is er geen seconde bij. Dat wordt overduidelijk als Regio Zaken praat met Cor Kwakman(47), die met Johan Tol, Franklin Tol en Johan Kwakman de directie vormt van de onbetwiste specialist in maatwerk producten van plaatwerk en constructiestaal.

Cor Kwakman | Foto: Han Giskes

Bij jubilerend Tol Plaatwerk moet de focus constant scherp blijven

Goede wijn behoeft geen krans. Dat zullen de Koninklijke Marine en de collega’s van de Engelse Marine gedacht hebben, toen ze het Volendamse bedrijf ambitieuze opdrachten gunden. Tol kreeg opdracht om voor de Nederlandse Marine constructies voor zogenaamde LCF-fregatten(Luchtverdedigings- en Commandofregatten) te bouwen. Voor de Engelse Marine mocht het bedrijf stalen kasten voor drie nieuwe schepen bouwen.

Eervol

“Geweldige orders, heel eervol ook. Maar het had en heeft nog steeds veel impact op ons bedrijf. Dat komt door de druk die op de levertijd zit. Men wil het sneller dan snel geleverd en klaar hebben en tijdens het produceren worden die tijden nog extra aangescherpt. Dat is logisch, maar het vergt heel veel van onze mensen. Er zit ongelooflijk veel spanning op.Gelukkig hebben we stuk voor stuk betrokken en vakkundige medewerkers rondlopen,zonder hen gaat het niet”, vertelt Cor.

Verkeerstoren

Naast beide arbeidsintensieve maar prachtige klussen heeft Tol Plaatwerk voor het inrichten van de verkeerstorens op Schiphol een andere fraaie opdracht binnengehaald. Cor: “De huidige toren wordt stukje voor stukje vernieuwd. Door dit proces moet er in segmenten worden gewerkt. Dat maakt het behoorlijk ingrijpend. Het vraagt ook veel flexibiliteit. Veel moet in de nachtelijke uren en het weekend gebeuren, want het vliegverkeer mag er geen hinder van hebben. Alles moet gewoon doorgaan.”

Tol Plaatwerk is in 2005 overgenomen middels een management buy-out. Cor Kwakman is algemeen directeur. Van de huidige directie zijn Johan Tol en Franklin Tol verantwoordelijk voor de verkoop en Johan Kwakman stuurt de fabriek aan.

Weinig verloop

Het bedrijf kenmerkt zich door het weinige verloop van personeel. “Als er al mensen vertrekken is dat via natuurlijk verloop. Bij ons heb je voornamelijk lange dienstverbanden. Nog niet zo lang geleden ging onze trouwe medewerker Klaas met pensioen. Hij heeft hier ruim 40 jaar gewerkt. Bijzijn afscheid zei hij elke dag met plezier te hebben gewerkt. Dat vind ik mooi.” 

Het Volendamse bedrijf heeft veel opdrachtgevers. Veelklanten in de zogeheten consolebouw, denk bijvoorbeeld aan gevangenissen en verkeerscentrales. Klanten als Shell en Schiphol doen tevreden zaken met Tol.“We werken veel voor controle- en meldkamers, leveren beplating uit voorraad aan machinebouwers, maar doen ook veel in kastenbouw. Verder voeren we zelfs project uit in België, Duitsland, Zweden, Engeland en Denemarken”, somt Kwakman op.

Bij Tol Plaatwerk staan 54 medewerkers op de loonlijst,waaronder 16 vooral jonge mensen die eind 2017/begin 2018 aan de slag zijn gegaan. Cor Kwakman prijst zich een gelukkig mens dat het allemaal zeer betrokken collega’s zijn, want baas voelt hij zich niet graag. “We moeten het samen doen en dan is het niet handig om boven de mensen te gaan staan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *