Bert Jonk Autoverhuur met vallen en opstaan groot geworden

Je zag het zoet bij wijze van spreken de monden van Robert en Jeroen Jonk binnenkomen, toen juryvoorzitter Marco Dekker de naam Bert Jonk Autoverhuur uitsprak als winnaar van de PRO Ondernemersprijs 2018 in de categorie groot. Het was te begrijpen. Immers, vader Bert, moeder Loes en de zoons Robert en Jeroen hebben het huidige succes niet cadeau gekregen. Het écht Purmerendse bedrijf bleef in de eindstrijd Eipi Belettering en Caravan Centrum Waterland voor. Deze bedrijven waren wel goed voor een zilveren erkenning.

De broers Robert en Jeroen Jonk zijn dolblij met de prijs | Foto: Rolf Rijken

ECHT PURMERENDS BEDRIJF WINNAAR PRO ONDERNEMERSPRIJS IN CATEGORIE GROOT 

Bert Jonk Autoverhuur met vallen en opstaan groot geworden

In 1963 startte vader Bert Jonk het familiebedrijf vanaf een boerderij in de Zuidoostbeemster. Eerst alleen, maar later kwam broer Adrie erbij en gingen ze samen aan de Flevostraat door als Gebr. Jonk. Vervolgens ging het bedrijf verder aan de Purmersteenweg. In 1974 verkocht Bert Jonk het bedrijf aan zijn broer Adrie om met het gezin te vertrekken naar  Canada. Daar kregen moeder Loes en de kinderen heimwee; ze konden niet wennen. In 1975 besloten ze terug te keren, waar Bert -volgens afspraak- zijn deel in het bedrijf wilde terugkopen.

Daar dacht zijn broer bepaald anders over en een ruzie was het gevolg.Vader Bert verkocht de vanuit Canada geïmporteerde Mercedes en kocht twee Opels terug. Hij startte een autorijschool. Loes Jonk bleef  thuis en begon met het verhuren van het eerste bedrijfsbusje vanuit huis.

Vanuit de bovenverdieping aan de Weerwal groeide dit door tot een busje of vijf. Totdat er in de stad betaald parkeren werd ingevoerd en het bedrijf gedwongen werd te verhuizen naar de Flevostraat. In De Koog groeiende Jonk door naar 30 auto’s. Daarna werd de vestiging in Zwaag gestart. In 1992 kwam zoon Robert in het bedrijf, hij deed Zwaag. Vervolgens trad de andere zoon, Jeroen,toe. Hij werd verantwoordelijk voor Purmerend. In 1999 verhuisde het bedrijf naar de huidige 6.000 vierkante meter grote plek aan de Einsteinstraat op de Baanstee. Bert Jonk Autoverhuur is naast Purmerend en Zwaag ook in Oude Meer(bij Schiphol) en in Zaandam gevestigd. Het wagenpark telt zo’n 180 auto’s.

Ongeveer 16 jaar geleden namen Robert (53) en Jeroen (41) het bedrijf over. Robert regelt de dagelijkse beslommeringen en doet de inkoop, Jeroen doet het wagenpark en de planning. Ze hebben tien medewerkers in dienst. Bert Jonk Autoverhuur is onder meer specialist in koelauto’s, het verhuurbedrijf heeft auto’s die met twee temperaturen uitgerust zijn, voor koelen en vriezen.

“In 2007 hakte de crisis er bij ons flink in. De bank wilde niet meer verder. Gelukkig bleken onze trouwe leveranciers bereid om ons tegemoet te komen. Ze waren bereid om coulant met betalingen om te gaan, mede doordat we een jarenlange relatie met leveranciers hebben. We zijn destijds gered dankzij onze leveranciers, vooral vanwege onze trouwe relatie die we met ze hebben”, aldus Robert.

Gevraagd naar de uniciteiten van Bert Jonk Autoverhuur aarzelt Jeroen geen moment. “We zijn flexibel, denken met de klant mee, leveren altijd nette auto’s en denken vanuit service en betrouwbaarheid.”

In Purmerend doet Bert Jonk veel voor bijvoorbeeld De Zonnebloem.Vanwege hun innige band met de stad sponsoren de gebroeders evenementen op de Koemarkt,waaronder kortgeleden Winters Purmerend. Het bedrijf kenmerkt zich bovendien doordat het medewerkers in dienst heeft die niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt terecht kunnen, bijvoorbeeld als monteur of als poetser.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *