Arbeidsmarktgedoe

Tot en met september 2018 kwamen er bijwerkgevers uit de marktsector 34.175 banen bij voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit de regionale trendrapportage over het derde kwartaal van 2018 die het UWV onlangs publiceerde. Daarmee lopen de marktwerkgevers na drie kwartalenruim voor op de doelstellingen voor het volledige jaar 2018.

Piet Hein Debets | Foto: Han Giskes

Arbeidsmarktgedoe

Sinds 1 januari 2013, het moment van de zogeheten 0-meting, zijn er in totaal 35.736 banen via een regulier dienstverband bijgekomen. 1561 bij de overheid en 34.175 bij marktwerkgevers.Ook zijn er nog 12.384 extra banen (voor zover nu bekend) via uitzendcontract of detachering gerealiseerd. De doelstellingen voor 2018 zijn 43.500 extra banen ten opzichte van de nulmeting (12.500 bij de overheid en 31.000 bij marktwerkgevers). Marktwerkgevers liggen dus uitstekend op koers om voor het vierde jaar op rij ruim te voldoen aan de doelstellingen uit de Banenafspraak.Dat is een moment om te koesteren.

Alle mooie cijfers ten spijt kunnen die niet verhinderen dat VOWA het initiatief heeft genomen om werkgevers en overheid met elkaar in contact te brengen. Belangrijkste reden is dat veel werkgevers kampen met vacatures terwijl algemeen bekend is dat er nog duizenden mensen op zoek zijn naar werk. De indruk bestaat dat overheidsinstanties als het UWV onvoldoende inzicht heeft in de wensen en noden van het bedrijfsleven. Het door VOWA geïnitieerde overleg heeft twee dagen geleden plaatsgevonden. In het  volgende nummer van Regio Zaken hoop ik verslag te doen van dat overleg.

Ook twee dagen terug waren de verkiezingen voor Provinciale Staten. Laten we – ongeacht de uitkomst – hopen dat het nieuw te vormen College van GS snel tot besluitvorming komt omtrent de onder doorgang in de N247 nabij Broek in Waterland. De dagelijkse file-ellende heeft onderhand lang genoeg geduurd en de economische schade is intussen onaanvaardbaar groot.

Terwijl ik dit schrijf nader de datum van 30 maart met rasse schreden. Nog altijd is er sprake van Brexit-chaos. Gaat de Brexit door en wat betekent dat dan voor ondernemend Nederland i.h.a. en voor die in onze regio in het bijzonder? Uit onderzoeken lijkt de schade voor Noord-Hollandse ondernemers mee te kunnen vallen, maar schade zal er zijn. Het VK is voor Nederland de tweede exportbestemming qua toegevoegde waarde. Zo exporteerde Nederland in 2015 voor 38 miljard euro naar het Britse koninkrijk. Daar zijn 200.000 banen mee gemoeid. Nederland heeft ook 177 miljard aan investeringen uitstaan in het VK. 

Spannende en ook boeiende tijden dus. Van de onderdoorgang bij Broek, de situatie op de arbeidsmarkt tot de Brexit. Onzekerheden waar we mee hebben te dealen. Waar mogelijk komt VOWA op voor het regionale ondernemersbelang, maar bovenal geldt dat de ondernemer onderneemt en dus zelf moet zien te dealen met de veranderende omstandigheden.

Piet Hein Debets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *